Vindpark Aldermyrberget

wpd har uppfört vindkraftspark Aldermyrberget i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Vindkraftsparken är lokaliserad ca 7 km norr om Jörn. Området har mycket goda vindförutsättningar och präglas av modernt skogsbruk. Vindkraftsparken består av 17 stycken 4,2 MW vindkraftverk av modell Vestas V150 med en totalhöjd på 230 m.

Vindkraftspark Aldermyrberget förvärvades i maj 2022 av EB Renewable Energy Fund Europe och LHI Green Infrastructure Invest II. Drift och förvaltning av vindkraftsparken sker fortsatt genom wpd windmanager AB med kontor i Piteå.

Vindkraftverk och vägar karta

Invigning av Aldermyrberget

Den 7 juni invigdes Aldermyrbergets vindkraftspark och drygt 230 personer ville vara med och fira, lära sig mer om vindkraft och se vindkraftsparken på nära håll. Vi på wpd vill tacka alla som kom och firade med oss. Stort tack även till alla lokala samarbetspartners som lagade fantastiskt god mat, spelade och sjöng och bidrog till den goda stämningen.

Läs mer och se bilder från dagen

Lokala röster om vindkraften

Vad tycker bybor och företag om att wpd bygger vindkraftspark Aldermyrberget? Vi har träffat Kjell-Erik, Daniel och Johan som alla berörs av projektet och frågat dem.

Intervjuer

Avtal om Vindkraftsfond

Medel från vindkraftspark Aldermyrberget, s.k. bygdepeng, avsätts till en lokal vindkraftsfond. Syftet är att bygden där vindkraftverken uppförs ska få ta del av det värde vindkraften skapar. I detta fall har de olika byarna i närområdet startat en ekonomisk förening – Storvind – som är avtalspart för bygdepengen och samordnar framtida satsningar i området.

Storvind ekonomisk förening

 

Etablering
Vägbygge
Material
Laddar upp
Sprängning förbereds
Fundament anläggs
Besök
Site office
Nu kommer dom!
Torndel
Bladtransport
Kran
Det artar sig
Snart dags!