Vindpark Ripfjället

wpd har ansökt om tillstånd för att uppföra en vindkraftspark på höjdområdena runt Ripfjället i Malung-Sälens kommun, Dalarnas län. Området har goda vindförutsättningar och präglas delvis av modernt skogsbruk. Marken ägs av Malung-Sälens kommun och ett antal privata markägare. Totalt planeras 26 vindkraftverk med högsta totalhöjd om 250 meter.

I december 2023 meddelade miljöprövningsdelegationen, på Länsstyrelsen i Dalarna, tillstånd till vindkraftsparken. Beslutet har överklagats till Mark- och miljödomstolen som den 27 november 2024 lämnat över sitt yttrande om Ripfjället till regeringen.

wpd noterar att domstolens slutsats är att inte godkänna den miljökonsekvens-beskrivning (MKB) som vi tog fram med tillståndsansökan. MKB:n för Ripfjället är utformad på samma sätt som flera andra liknande ärenden som har fått tillstånd i högsta instans på Mark- och miljööverdomstolen (MÖD). Miljöprövningsdelegationen (MPD) som godkänt ansökan hade inga synpunkter på de metoder som använts och de beskrivningar vi gjorde. Vi är därför mycket förvånade att domstolen landar i denna slutsats. Att två mycket kompetenta prövningsmyndigheter gör så olika bedömningar av det underlag som vi lämnat in visar på behovet för att tydliggöra hur en miljöprövning ska gå till och vilka krav som gäller. Det har utförts gedigna inventeringar och analyser i enlighet med samråd som hölls. Vi har också i omgångar kompletterat ärendet och gjort ytterligare utredningar enligt begäran från bl.a. länsstyrelsen.

Det vore en stor förlust för samhället om en stor vindpark får avslag pga formaliteter. Ripfjället vindpark färdig utbyggd skulle kunna bidra med grön el i en region som behöver få tillgång till mycket mer elproduktion innan 2030, enligt flera olika undersökningar, bland annat från Mellansvenska Handelskammaren, läs mer nedan. Vid en första genomläsning av yttrandet anser vi att det finns skäl att ifrågasätta domstolens slutsats. Vi analyserar nu domstolens yttrande mer i detalj. Regeringen ska nu göra sin bedömning av om MKB:n uppfyller miljöbalkens krav.

Det behövs mer elproduktion i regionen

Mellansvenska Handelskammaren frågade, under hösten 2023, femton av regionens mest energikrävande företag om vad effekten blir om ingen elproduktion eller kapacitet tillförs. Tiden är knapp. Inom en 1-7 årsperiod måste företagen få tillgång till mer effekt. Samtliga företag skulle uppleva en negativ eller till och med mycket negativ påverkan om ingen ny elproduktion eller kapacitet tillförs fram till 2030. Detta skulle resultera i uteblivna investeringar på motsvarande 37 miljarder kronor. Läs rapporten nedan:

Energiförsörjningens möjligheter

 

Frågor och svar om vindkraft

Naturvårdsverket: Frågor och svar om vindkraft (naturvardsverket.se)

Naturskyddsföreningen: Är vindkraft bra för miljön? (naturskyddsforeningen.se)

Branschföreningen Svensk Vindenergi:  Frågor och svar om vindkraft

wpd:  Vanliga frågor & svar om vindkraft. 

Miljökonsekvensbeskrivning & Fotomontage

Tillståndsansökan med tillhörande miljökonsekvensbeskrivning (MKB) inlämnades i augusti 2020 till länsstyrelsen. Både MKB och fotomontagen finns nedan som pdf.

Miljökonsekvensbeskrivning Bilagor miljökonsekvensbeskrivning Fotomontage