Aldermyrberget: PPA undertecknad och vindkraftverk beställda

Genom undertecknandet av en PPA i slutet av april kunde vindkraftsutvecklaren wpd lägga den sista pusselbiten för vindkraftsprojekt Aldermyrberget. Nu är alla förberedelser gjorda för den 72 MW stora vindkraftparken, som byggs i Skellefteå kommun. 17 stycken 4,2 MW vindkraftverk av modell Vestas V150 med en totalhöjd på 230 m har redan beställts.

Maria Röske, VD för wpd Scandinavia AB, lyfter fram projektets betydelse: „Uppförandet av vindkraftparken är en milstolpe för oss på wpd i Sverige. Efter en lång planeringsperiod och några motgångar blir det nu klart att det var rätt och viktigt att fortsätta med den svenska marknaden och Aldermyrberget. Vi har haft lokalt stöd för vindkraftsparken redan från början vilket har känts bra. Genom åren har vi optimerat projektet och vi har nu utvecklat det bästa möjliga konceptet för parken.“

wpd har tecknat ett långsiktigt elhandelsavtal för elen från vindkraftsparken, ett så kallat PPA, med en stor svensk industrikoncern. „Vi är glada över att få leverera den gröna elen från Aldermyrbergets vindkraftpark till ett stort industriföretag med en lång historia i Sverige“, säger Röske. Dessutom säkerställer PPA-kontraktet projektets långsiktiga lönsamhet.

Om projektet:
Aldermyrberget byggs i närheten av Jörn, cirka 60 km nordväst om Skellefteå, vilket gör det till det nordligaste projektet wpd byggt. Projekteringen startade 2010 och i början av 2014 var parken nära byggstart. Den snabba utvecklingen av vindkraftstekniken innebar dock att projektet behövde en omstart med fler och större vindkraftverk.

Det kalla klimatet i norra Sverige kräver att vindkraftverken utrustas med avisningssystem. Vintervädret medför även begränsningar i byggtiden. Markägare i projektområdet är Sveaskog, Holmen samt en privatperson. Förberedande skogsavverkning har redan utförts så wpd kan nu omgående påbörja anläggandet av vägar, fundament och kablar. Installationen av vindkraftverken är planerad till sommaren 2020 och idrifttagning till slutet av 2020.